Ta hand om katten

När en katt kommer in i ditt liv förändras vardagen. Du har ansvar för ett annat liv och det gäller att få katten att trivas.

cat

Maten

Många har alltid mat framme åt sina katter så de kan välja när de vill äta. Katter ska ha fri tillgång till mat, men ser man att katten går upp i vikt eller äter väldigt mycket kan det vara bättre att mata på satta tider. Inkludera blötfoder i deras diet, de är köttätare och torrfoder har lite vätska och mycket kolhydrater. Detta kan i värsta fall leda till urin- och njursjukdomar. Torrfoder kan dock användas som ett supplement till blötfodret men aldrig vara den enda källan till mat.

När du ska välja kattmat ska du satsa på hög kvalité. De billigare märkena i butik innehåller oftast mycket kolhydrater i form av sädesslag istället för protein. Med dyrare foder får du också rätt mineraler och vitaminer som katten kan behöva när den växer upp.

Och kom ihåg att en katt alltid ska ha tillgång till vatten på flera platser i hemmet. Byt vattnet ofta och se till att katten kan se vattenytan, annars antar den att vattnet är dåligt och vägrar dricka det.

Aktiviteterna

En katt, speciellt en innekatt, måste aktiveras för att den ska må bra. Det är också en tid då du och katten kan skapa ett band med varandra. Katten är inte som en hund: den har inget behov av dig eller känner automatisk kärlek till dig. Man måste bygga upp tillit och respekt för varandra och under lek kan man åstadkomma detta.

En del katter är väldigt högaktiva och smarta, såsom bengalkatten, och kan behöva både fysisk och psykisk stimulering. De gillar inte bara att jaga leksaker längs golvet, de tycker också det är roligt med kluriga pussel med kattgodis som belöning.

Klösträdet

Förutom mat, vatten och leksaker, finns det andra saker som man ska köpa in innan katten kommer hem till dig. En av de viktigaste är klösträdet.

Det ska finns flera platser där katten kan klösa. Katter gillar att sträcka ut sig och klösa efter de har ätit och sovit så ställ klösträden nära mat- och sovplatser. Om de har flera platser att klösa på kommer de inte att attackera dina möbler.

Klösträdet ska vara tillräckligt högt så katten kan sträcka ut sig till sin fulla längd. Har man flera katter i hemmet är det viktigt att de får klösa på flera ställen eftersom det är ett sätt att markera revir och sprida sin doft vilket ger trygghet.